INDIALUCIA – un proiect fusion de Flamenco și Muzică clasică indiană
Rall’s Agency cu sprijinul SAHAJA YOGA – ROMÂNIA prezintă publicului din România proiectul fusion
INDIALUCIA
al polonezului Miguel Czachowski, reunind două fascinante genuri: Flamenco și Muzica clasică indiană.
Duminică 30 noiembrie 2008, ora 19:00 – Studioul de concerte „Mihail Jora” al Radiodifuziunii Române.
Despre muzica clasică indiană
Este una dintre cele mai rafinate arte în India, având o tradiție milenară și un profund caracter sacru. Își află începuturile în perioada vedică timpurie, cu mii de ani înaintea erei noastre. Vedele erau recitate și intonate în sanscrită, iar Sama Veda este în întregime dedicată muzicii și descrierii diferitelor instrumente existente la acea vreme.
Potrivit tradiției indiene, muzica a luat naștere odată cu crearea universului, din sunetul primordial Aum, Naad sau „Cuvânt”, ceea ce îi conferă statutul de limbaj universal având o dimensiune divină. Dincolo de sistemul elaborat al modurilor și al improvizațiilor, particularitatea muzicii clasice indiene stă în dimensiunea divină atribuită ei. Muzica indiană este considerată a fi o cale către cunoașterea sinelui și a lui Dumnezeu, o sadhana (meditație) către ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”. Melodiile și ritmurile sunt mijloacele prin care artistul susține și realizează dialogul cu Divinitatea, purtând auditoriul spre noi dimensiuni ale acestei comunicări devenite act de venerare.
Genul expresiv și plin de mister al Flamenco-ului a luat naștere în regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, la începutul secolului XIX, îmbinând expresii ale tradițiilor muzicale ale mai multor culturi: islamică, creștină, sefardică și gitană, alături de cultura locală andaluză.
Proiectul dezvoltat de Miguel Czachowski în 2006 ilustrează marea apropiere a celor două genuri muzicale, având numeroase elemente specifice comune: caracterul oral, improvizația, ritmul. Albumul INDIALUCIA a luat naștere între anii 1999-2004, în principal în India și Spania, când artiști europeni și indieni s-au întâlnit pentru a concerta împreună. Acordurile ritmice, calde și vesele ale chitarei flamenco alternează cu melodiile liniștite ale sitarului și vocilor indiene. INDIALUCIA a fost lansat în Polonia în 2005, fiind distins cu titlul de cel mai bun album al anului de către Radiodifuziunea Poloneză.
„VIVA FLAMENCO!”
Născut în 1969 într-o familie cu o tradiție numărând patru generații de sitarişti; primul profesor i-a fost chiar tatăl său, Shri Sudhakar Rambhau Sheolikar. S-a alăturat apoi ilustrului muzician Pandit Bimalendu Mukherjee, decan al stilului de interpretare „Imdadkhani” al școlii Gharana, care l-a instruit în tainele complexe ale sitarului, permițând talentului nativ al tânărului să se dezvolte spre o desăvârșită virtuozitate.
A debutat la vârsta de șapte ani la Bhilai, cariera sa muzicală urmând o continuă și constantă ascensiune. Caracteristică interpretării sale este nuanțarea subtilă a Rag-urilor, urmând stilurile Gayaki și Layakari. La 39 de ani Avaneendra este un artist aflat deja la maturitate, muzica sa exemplificând un profund simț al emoțiilor. Dincolo de numeroasele concerte susținute în India și în străinătate, Avaneendra a obținut un Master în muzică, acordat de Universitatea din Khairagarh, al cărei șef de promoție a fost în anul 1993.
Distincții:
Bombay (1979) – premiul I la concursul „Art India”; (1981) Indore – Premiul I la concursul „All India Music” și prestigioasa bursă destinată încurajării tinerelor talente; (1986) – premiul I la concursul „All India Radio Music”; Mumbai (1992) – titlul de „Surmani” – acordat artiștilor în devenire din domeniul muzicii clasice indiene; (1994) – titlul „Sur Ratna” al Academia Națională de Artă „Bhatkhande Lalit Kala Shikshan Sansthan” din Jaipur.
A susținut recitaluri de marcă în India începând cu 1985.
Concerte în străinătate:
Moscova (1995); Milano, Roma, Cabella (1995-1998, 2001, 2006-2008); Frankfurt, Munchen, Berlin (1999); Lisabona (1999); Paris (2000); New York, Albeni, Kanha Jouri (2001); Tokyo, Okinawa, sub auspiciile ICCR (2004); Varșovia, Cracovia, Tychy (2006); România (2007 si 2008).
Născut în anul 1967; aparține unei familii cu o bogată tradiție muzicală. Tatăl său și totodată primul său profesor, Pt. Shankarrao Popatkar, a fost un renumit interpret la tabla și o constantă prezență la programele muzicale naționale ale „All India Radio”. În prezent se află sub îndrumarea muzicală a lui Pt. Gopalrao Wadegaonkar, artist al stilului de tabla „Farrukhabad Gharana”.
Anul 1986 i-a adus prestigioasa distincție „Tal Mani”.
Începând cu 1988 începe să evolueze în străinătate, atât solo cât și ca acompaniator al altor artiști, în toate genurile de muzică și dans clasic indian.
A concertat în Europa (Anglia, Elveția, Turcia, Austria, Franța, Germania, Italia, Grecia, Rusia, Belgia, Olanda, Polonia, Portugalia și România), dar și în Japonia, Australia, Singapore și Statele Unite.
Reputat grup Flamenco polonez, format în 1992 de Miguel Czachowski; interpretează Flamenco tradițional și contemporan, cu influențe din muzica indiană, arabă și jazz. Caracterul exotic este sporit de instrumentele specifice spaniole, arabe și indiene. Repertoriul “VIVA FLAMENCO!” cuprinde atât piese instrumentale de cameră, cât și melodii care se pretează spectacolelor de amploare din marile săli de concerte.
Grupul a realizat numeroase programe de televiziune și radio, susținând turnee în India și în țări europene precum: Anglia, Italia, Franța, Austria, Germania, Olanda, Belgia și Belarus.
A obținut distincții în prestigioase festivaluri internaționale: (2002) premiul III la Festivalul “Ethnosfera” din Skierniewice; (1998) premiul I la “Folkowa Majówka” din Radom și Premiul special al Ministerului Culturii și Artelor;
(1997) premiul II la “Folkowa Majówka” din Radom; (1996) Premiul special al Rectoratului Universității Maria Curie – Skłodowska din Lublin, premiul II la Festivalul “Mikołajki Folkowe” din Lublin, premiul II la Festivalul “Folkowa Majówka” din Radom; (1995) premiul III la “Festiwal Muzyki Prawdziwej” din Tarnowskie Góry.
Născut în 1974 în Polonia, a crescut în cultura flamenco și a început studiul chitarei la 12 ani. După studiile de debut, au urmat master classes cu interpreți Flamenco profesioniști ca Rafael Cortés, Salva del Real și Gerardo Núñez, care i-au consolidat deplina dedicare către acest gen muzical. În 1992 a format grupul “VIVA FLAMENCO!”, numărul de membri crescând cu timpul de la 2 la 7. Concertând atât solo cât și cu grupul său, Miguel a câștigat marele premiu în numeroase festivaluri din Polonia și este astăzi cel mai renumit interpret de Flamenco din țara sa.
A susținut concerte și a înregistrat cu mari artiști și grupuri din Polonia, din numeroase țări europene (Austria, Germania, Italia, Franța, Anglia, Belgia, Olanda, Slovacia, Cehia, Ungaria, Belarus), Oman și India. De câțiva ani predă chitară Flamenco și scrie articole de promovare a acestei muzici în reviste de specialitate precum “Flamenco International Magazine”, “Jazz Forum” și “Swiat Gitary”.
În 1998, după un concert în Italia, a fost invitat să predea Flamenco la Academia de Muzică și Arte Frumoase „Late P.K. Salve” din Nagpur, India. Acolo a început studiul muzicii indiene, învățând să cânte la sitar sub îndrumarea lui Avaneendra Sheolikar. Fascinația sa pentru Flamenco și muzica indiană l-au inspirat să caute rădăcinile muzicii gitane și să înregistreze albumul INDIALUCIA.
A început să cânte la vârsta de 9 ani, căutând și astăzi perfecționarea continuă și noi surse de inspirație. Ultimii zece ani o situează în mainstream-ul muzicii Latino și Flamenco. În Polonia este singura artistă care a atins performanțe de vârf în interpretarea stilurilor Bolero și Flamenco. A studiat interpretarea vocală cu reputați profesori din Anglia și Statele Unite, precum Seth Riggs.
Artiști de top din Sevilla – Jose Romero, Montse Cortes, Angel Carmona și Rafael Rodriguez – i-au fost îndrumătorii în Flamenco vocal și dans. Călătoriile în America Latina i-au prilejuit colaborări cu cei mai renumiți artiști ai Bolero-ului, precum Estellita del Llano și Victor Hugo. A înregistrat albumul “Chilli” cu grupul său, Noche de Boleros.
Flautist și saxofonist, compozitor, licențiat al Academiei de Jazz din Katowice, secția flaut. Laureat al unor reputate festivaluri și competiții muzicale ca: “Jazz Juniors” – competiție internațională destinată ansamblurilor de jazz tinere sau debutante (1993), Siedlce Jazz Competition (1996), Premiul Ministerului Culturii (1998), “New Tradition”- Folk Music Competition, Varșovia (2001).
Stilul său a traversat granițele muzicii de Jazz, iar sunetul deosebit și tehnica muzicii sale i-au permis colaborarea cu orchestre simfonice, muzicieni și compozitori de prestigiu aparținând celor mai diverse genuri.
Și sunetist de studio. Preocupările sale multiple s-au concretizat în realizarea a 4 albume în diferite stiluri, de la Flamenco la Jazz.
A colaborat cu artiști și grupuri precum: In Deep, Pejzaż, Active Jazz Trio, Patrick Brown, The United Musicians Project, Eric Marienthal, Acoustic Travel, Viva Flamenco, Eliezer Mizrahi, Cocotier, Indialucia etc.
Percuţionist înzestrat cu un mare talent al improvizaţiei. A explorat numeroase limbaje muzicale, toate lăsându-şi amprenta asupra stilului său.