Sahaj Group Romania_afis_Concert Russe_2008
18 noiembrie 2008

„RHYTHM OF THE HEART” – concert SAHAJ de muzică clasică indiană pe scena Operei din Ruse

Formația Sahaj Group în concert
Sahaj Group Romania_afis_Concert Russe_2008
SAHAJ GROUP va susține marți, 18 noiembrie 2008 – ora 19:00, pe scena Operei din Ruse – Bulgaria, concertul de muzică clasică indiană

Rhythm of the Heart”

Evenimentul se va bucura de participarea dansatoarei Nafisa Kovlakova, reprezentantă a stilului Kuchipudi de dans clasic indian.

În program:

Partea 1: Muzică clasică indiană – genul bhajan

Dhanya Sumangala Mangalamurti – solist vocal: Malik
Jay Jay Janani Shri Ganesh Ki – solist vocal: Malik și chorus
Omkaar Pradhaan Rup Ganeshache – solist vocal: Smita
Duniya Main – soliști vocali: Sudhir și Smita
Abeer Gulal – solist vocal: Sudhir
Om Namah Shiva – soliști vocali: Sudhir și Smita

Bhavani Dayani (raag bhairavi) – solist vocal: Smita

Partea a 2-a: Muzică clasică indiană – genul qawwali

Nato chalke na ghate – soliști vocali: Sudhir, Malik și Chorus
Ali Mola – soliști vocali: Malik, Sudhir și chorus

Muzica clasică indiană

Este una dintre cele mai rafinate arte în India, având o tradiție milenară și un profund caracter sacru. Își află începuturile în perioada vedică timpurie, cu mii de ani înaintea erei noastre. Vedele erau recitate și intonate în sanscrită, iar Sama Veda este în întregime dedicată muzicii și descrierii diferitelor instrumente existente la acea vreme.

Potrivit tradiției indiene, muzica a luat naștere odată cu crearea universului, din sunetul primordial Aum, Naad sau „Cuvânt”, ceea ce îi conferă statutul de limbaj universal având o dimensiune divină. Dincolo de sistemul elaborat al modurilor și al improvizațiilor, particularitatea muzicii clasice indiene stă în dimensiunea divină atribuită ei. Muzica indiană este considerată a fi o cale către cunoașterea sinelui și a lui Dumnezeu, o sadhana (meditație) către ceea ce indienii numesc Moksha sau „Eliberare”. Melodiile și ritmurile sunt mijloacele prin care artistul susține și realizează dialogul cu Divinitatea, purtând auditoriul spre noi dimensiuni ale acestei comunicări devenite act de venerare.

Genul bhajan s-a dezvoltat începând cu secolul al XII-lea, în nordul Indiei. Bhajan se traduce prin „cântec”. Versurile reprezintă un element structural de primă importanță pentru acest gen, muzica fiind modelată pentru a purta mesajul cuvintelor. Versuirle multor bhajanuri au fost scrise cu sute de ani în urmă de mari sfinți ai Indiei: Tukaram, Tulsidas, Gyaneshwara, Kabir; altele au fost compuse de reputați poeți contemporani: Tagore, H.P. Salve (Belous), rev. Tilak.

Genul qawwali a pătruns în India în secolul al XI-lea, venind din Persia. Marele mistic sufi Kwaja Moinuddin Chisti a introdus acest gen în ordinul său, numindu-l suma. Adevărata înflorire și desăvârșire a genului are loc în secolul al XIV-lea și este datorată marelui sfânt, poet și muzician indian Amir Khusro, care a transformat genul suma numindu-l qawwali și îmbogățindu-l cu principiile muzicii clasice indiene.

Termenul de qawwali derivă din cuvântul arab qaol, care semnifică “axioma” sau “adevăr devenit lege”. Qawwal este numit cel care cântă qawwali, solistul principal care enunță în fraze poetice adevărul revelat al profeților și laudele aduse lui Dumnezeu. Enunțul său este apoi reluat de cor, ceea ce întărește și dă greutate mesajului.

Qawwali implică un grup mai mare de interpreți: soliști vocali, cor și instrumentiști. Pe lângă instrumentele de percuție tradiționale, este folosit și talis – bătutul din palme – care conferă genului o notă specifică, aducând ritmului un plus de forță.

Nafisa Kovlakova

A început studiul dansului clasic indian în 1998. A urmat cursurile Academiei de Muzică și Dans Clasic Indian din Tagliati, Rusia, unde a devenit ulterior profesor de Kuchipudi. A fost distinsă cu marele premiu al Concursului Național de Dans Clasic Indian din Rusia în două ediții consecutive: 2004 (Moscova) și 2005 (Sankt Petersburg).

Despre membrii SAHAJ GROUP

Similar Posts